FRESH

ZELENINOVÉ   ŠŤAVY

Kombinácia sladkého s kyslým vytvorí príjemný a osviežujúci nápoj, zmes sladkého nápoja prikorenená nepatrne horkým zas znamenito chutí. Z toho vyplýva, že miešanie, ktoré sa už od nepamäti robilo a stále znova sa uplatňuje v rôznych odboroch, má i pre nápoje svoj opodstatnený význam.

MRKVA
Najbohatším zdrojom vitamínu A- karoténu je surová mrkva. Obsahuje aj veľa vitamínu B,C, D, E a K. Z minerálnych látok obsahuje organicky viazaný vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru. Mrkvová šťava je účinným prostriedkom prevencie chorôb, pretože zvyšuje odolnosť organizmu. Je základnou zložkou väčšiny zeleninových štiav.  Karotén obsahuje žlté farbivo ktoré sa počas pitia dostáva do kože sfarbuje ju do žlta. Je to len prechodný neškodný zjav, ktorý po nejakom čase samovoľne vymizne. Pre svoj obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok je mrkvová šťava počas gravidity odporúčaná, kedy by sa jej malo vypiť až 1-2litre. Budúce matky majú po takejto kúre normálny ľahký pôrod a ich deti sú zdravo vyvinuté. Priaznivý je vplyv surovej mrkvovej šťavy aj na kožné, žalúdočné a očné choroby. Mrkvová šťava je účinným prostriedkom aj v niektorých  prípadoch  ženskej neplodnosti. Najväčší je význam je v prevencii a liečení nádorových ochorení. Má priaznivý vplyv na pokožku, sliznice, vlasy, nechty, zlepšuje zrakové funkcie, znižuje vstrebávanie cholesterolu.

ČERVENÁ REPA- CVIKLA
Napriek tomu, že obsahuje len malé množstvo železa, je pokladaná za výborný krvotvorný prostriedok. Obsahuje provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok obsahuje okrem železa  draslík, horčík, síru a fosfor. Zbavuje organizmus toxických látok. Je účinným prostriedkom proti chudokrvnosti, menštruačným poruchám, vysokému krvnému tlaku, reumatizmu, klimakterickým ťažkostiam a v kombinácii s inými šťavami aj proti rakovine. Uplatňuje sa v prevencii srdcovo-cievnych a nádorových ochorení, má význam pre zdravý vývoj plodu (prevencia vrodených vývojových chýb). Má močopudný účinok, zlepšuje trávenie.

PETRŽLEN
Obsahuje vápnik, draslík, fosfor, horčík, mangán a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou, v zmesi  so šalátovou, špenátovou a zelerovou a má močopudný účinok a lieči obličkové a očné choroby, ako aj menštruačné poruchy. Výhodné je ho použiť ako náhradu miesto často škodlivého korenia.

RAJČIAKY
Obsahujú sodík, draslík, železo a sodík. Z vitamínov sú bohaté na provitamíny A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Obsahujú aj kyselinu jablčnú, citrónovú a niečo kyseliny šťavelovej. Tieto kyseliny, kým sú organicky viazané sú potrebné pri látkovej výmene. Ak sa rajčiaky uvaria alebo konzervujú, viažu sa tieto kyseliny s vápnikom a vytvárajú močové kamienky v obličkách a močovom mechúri.  Čerstvá surová rajčiaková šťava je zásadotvorná.  Je to zdravý a občerstvujúci nápoj. Najdôležitejšia zeleninová šťava, má antioxidačné a protizápalové účinky, znižuje riziko srdcových infarktov, hypertenzie, mozgových porážok, spomaľuje vývoj aterosklerózy; pôsobí ako ochrana pred niektorými druhmi rakoviny (prostaty, prsníka). Je to „potravina chrániaca srdce“.

PAŠTRNÁK SIATY
Je podobného zloženia ako petržlen, ale obsahuje síru, kremík a chlór. Proti pľúcnym chorobám- zápalu pľúc, pľúcnej rozodme a tuberkulóze sa odporúča pitie paštrnákovej šťavy, pripravenej z listou a koreňov. Má vraj priaznivý účinok aj pri liečení duševných chorôb. Divo rastúci paštrnák je jedovatý!

ZELER
Táto zelenina je nielen potravou , ale má aj výborné liečebné účinky. Svojím obsahom organicky viazaného sodíka udržuje vápnik v tekutom stave a tak mu zabraňuje usadzovať sa v tepnách, zhyboch, obličkách a žlčníku. Obsahuje aj veľa horčíka, železa a drslíka. Z vitamínou obsahuje  vitamíny skupiny B a kombinácii s mrkvovou šťavou zabráni vzniku osteroporózy, reumatizmu, astmy, kŕčových žíl a ďalších ochorení. Je to nie len známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina. Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre chorých na cukrovku. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný obeh. Ulahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje subjektývny stav.

OVOCNÉ ŠŤAVY

Doprajte si dávku osviežujúcej energie .Príjemne vás nielen osviežia, ale aj dodajú energiu a navyše sa viac nemusíte obávať o svoj pitný režim. Ovocné štiavy si vďaka svojej výrobe zachovávajú vysokú kvalitu a sú prospešné pre vaše zdravie, pretože neobsahujú žiadne konzervačné látky ani umelé sladidlá. Ak chceme miešaním vytvoriť dokonalú nápojovú zmes, je nutné dbať predovšetkým na správne volený pomer jednotlivých súčastí, z ktorých sa zvolené nápoje pripravujú, a dodržať správny postup prípravy. Ak máte s prípravou rôznych nápojov skúsenosti, môžete pri ich príprave uplatniť vlastnú fantáziu a chute. Ak ste začiatočník, odporúčame riadiť sa vyskúšanými návodmi, aby nápoje  zodpovedali vaším predstavám.

POMARANČ
Pomarančová šťava – skvelá chuť, po každej stránke výborná šťava, je dobrá samotná ale i v kombinácii s inými citrusmi. Je iba málo ovocných štiav, ktorých alkalický účinok sa pri prekyslení organizmu prejaví tak rýchlo ako u pomarančovej šťavy. Preto sa pomarančová šťava často pije aj počas pôstnej kúry. Vynikajúci zdroj vitamínu C, obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo, prírodné antioxidanty – flavonoidy, karetonoidy, organické kyseliny. Uplatňuje sa v prevencii chronických degeneratívnych ochorení, obličkových kameňov a v prevencii chorôb z prechladnutia, zlepšuje vstrebávanie vápnika, fosforu a železa, prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

JABLKO
Jablková šťava je pomerne sladká, má príjemnú chuť (v závislosti od odrody jabĺk). Má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejavuje predovšetkým pri zápche. Čerstvá surová jablková šťava je veľmi užitočná pri horúčke a zápaloch. Významný zdroj flavonoidov a ďalších fytonutrientov so silnou antioxidačnou aktivitou; obsahuje fruktózu, vitamín C, E,  draslík, fosfor, vápnik, horčík, síru, železo a ďalšie minerálne látky. Prevencia chronických ochorení, udržiavanie a podpora zdravia – znižuje riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, astmy, cukrovky, zlepšuje pľúcne funkcie, uplatňuje sa pri znižovaní hmotnosti.

GRAPEFRUIT
Grapefruitová šťava – jemná, mierne trpkastá šťava krémovej konzistencie, je výborná samotná i kombinovaná s inými šťavami. Významný zdroj vitamínu C; šťava z ružového grepu obsahuje aj karotény, má nízku energetickú hodnotu (obsahuje málo sacharidov), obsahuje draslík, vápnik, fosfor. Uplatňuje sa v prevencii nádorových a srdcovo-cievnych ochorení, spomaľuje vývoj aterosklerózy, prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu, zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

CITRÓN
Citróny sú obľúbené nielen pre ich osviežujúcu kyslú chuť a vôňu, ale predovšetkým pre obsah vitamínu C a tiež vitamínu P (bioflavonoidy). 100 g citrónovej šťavy s dužinou obsahuje až 500 mg vitamínu C.


V dnešnom uponáhľanom a technickom  svete, prevládajúcom elektroniky,  počítačov, výpočtovej techniky, mobilov ľudia zabúdajú na hodnoty ľudského života . Ľudsky organizmus žije v neustálom strese nakoľko zabúda na správnu životosprávu . Prvoradé zdravie sa presúva v rebríčku hodnôt na posledne miesta.  V dnešnej dobe je človek  veľmi pohodlný a zabúda na prvotne, prírodné zdroje života.
Na celom svete sa dosahujú fenomenálne úspechy pri pomáhaní telu zbavovať sa chorôb a obtiaží pomocou surovej stravy. A však ešte stále ľudia nie sú dostatočne informovaný a výživnej hodnote a liečebnej sile čerstvých ovocných a zeleninových  štiav. Človek si uvedomuje ich prospešnosť ale ich konzumácia  je zvyčajne v pozadí ich záujmu. Sme schopný si urobiť čas pre svoje záľuby ale pozeranie TV , ale aby sme vynaložili úsilie na čerpanie výživy z najkvalitnejších zdrojov, to nie. Radšej sa obmedzíme na polotovary, konzervy, hotové výrobky, najrôznejšie druhy rýchleho občerstvenia, plechovky so šumivými nápojmi, a večne šálky čaju a kávy.
Pre svoje kľudné svedomie si dopĺňame svoj jedálny lístok multivitamínovými a minerálnymi tabletkami. Tie však nemôžu nahradiť čerstvé ovocie a zeleninu Štavy z čerstvého ovocia a zeleniny môžu odstrániť nedostatky súčastnej výživy. Poskytujú bohatstvo vitamínov, minerálov a ďalších živín, ale aj prečisťujú a vytvárajú životne dôležitú acidobázickú rovnováhu v celom tele. Prírodne šťavy majú komplexnejšie účinky ako tablety.
Konzumácia čerstvých ovocných a zeleninových štiav je najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob  ako nahradiť  nedostatok vitamínov, enzýmov a minerálnych látok  v organizme civilizovaného človeka. Tieto  šťavy neobsahujú  žiadne živočíšne tuky, ani cholesterol, zabraňujú  predčasnej smrti , bezvládnosti  a predčasnej invalidite. Preto sa tieto stavy odporúčajú piť denne.
Čerstvé stavy a koktaily z ovocia sú vynikajúce nielen svojou lahodnou chuťou, ale predovšetkým vysokým obsahom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok. Ich hodnota je dnes uznávaná lekármi, liečiteľmi a rovnako aj  dietológmi. Účinnosť  šťiav sa odôvodňuje tým, že sa tekutá potrava získaná oddelením vitálnych látok a vody od vlákniny, obzvlášť  rýchlo strávi.  Zažívacie pochody nutne k oddeleniu vitálnych látok od vlákniny, vyžadujú prácu zažívacích organov a čas. Strávenie celých ovocných plodov a celej zeleniny potrebuje energiu a zdrojom tejto energie je potrava.
Čerstvé  ovocné a zeleninové stavy majú obdivuhodne detoxikačné a regeneračné schopnosti .Ovocie obsahuje organické kyseliny, ktoré  pomáhajú odstraňovať toxíny s tráviaceho traktu .Citrusové plody obsahujú kyselinovú zlúčeninu – kyselinu citrónovú a iné druhy ovocia poskytujú miernejšie, napr. kyselinu vínnu jablčnú a pod. Pomaranče a jablká obsahujú pektin ktorý môže absorvovať tuky a toxíny zo zažívacieho traktu. Listová zelenina obsahuje chlorofyl (substancia umožňuje rastlina získava energiu zo slnečného žiarenia ), ktorý ma liečebné účinky.
Príjem ovocného alebo zeleninového džúsu ma na ľudský organizmus zásaditý účinok. Pre svoje správne fungovanie ma ľudské telo vymedzenú hodnotu pH, pohybujúcu sa na prahu zásaditej  stupnice. Už jeden jediný pohár ovocnej alebo zeleninovej stavy, vám pomôže obnoviť acidobázickú rovnováhu  vášho organizmu , ktorá je základom vášho zdravia. Stavy sa odporúčajú piť  spočiatku 1-2 litre denne. Na prevenciu chorôb odporúčame každému aj tým , ktorý si myslia že sú zdravý  vypiť denne aspoň 3 dcl čerstvo pripravených zeleninových a ovocných štiav. Stavy majú byť čerstvo pripravene pretože ich najcennejšie  zložky – enzými a vitamíny sú viazane na prchavé éterické oleje, ktoré sa z nich počas skladovania vyparia. Základom všetkých nižšie uvedených štiav je mrkvová šťava ktorá ma tvoriť najmenej 75% celkového množstva.

Prečo piť čerstvé ovocné a zeleninové šťavy?

Ing. Roman Palacka  – odborník na odšťavovače s viac než 13 ročnými skúsenosťami

Čerstvé šťavy a kokteily z ovocia sú vynikajúce nielen svojou lahodnou chuťou, ale predovšetkým vysokým obsahom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok. Pitie čerstvo vylisovaných štiav čistí a detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, znižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu a vitalitu. Konzumáciou čerstvých ovocných a zeleninových štiav a kokteilov, ľahko doplníte svoju dennú dávku zdravia a naviac si výborne pochutnáte.

Detoxikačné schopnosti

Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy majú obdivuhodné detoxikačné a regeneračné schopnosti. Sú po prvé vynikajúcimi zdrojmi čistej vody, ktorá sa filtruje v celej ich zložitej štruktúre. Už týmto sa odstraňuje jeden zo zdrojov nečistôt, s ktorými sa musí tráviaca sústava dennodenne vyrovnávať.

Naviac všetko ovocie obsahuje organické kyseliny, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. Citrusové plody obsahujú najúčinnejšiu kyselinovú zlúčeninu – kyselinu citrónovú, a iné druhy ovocia poskytujú tie miernejšie, napr. kyselinu vínnu, jablčnú a od. Niektoré plody ako napríklad pomaranče alebo jablká, obsahujú aj pektín, ktorý môže absorbovať tuky a toxíny zo zažívacie traktu.

Listová zelenina je bohatá na chlorofyl (substancia, umožňujúca rastlinám získavať energiu zo slnečného žiarenia), ktorý má aj liečivé účinky. Aj preto sú žerucha alebo špenát (surový) také účinné pri detoxikácii. Ďalšie druhy zeleniny ako napríklad rajčiny a mrkva, sú tiež známe ako tonizátory činnosti pečene.

Príďte ochutnať z našej pestrej ponuky čerstvých štiav, potešte svoje telo aj dušu. V nasledujúcich riadkoch sa o nich dozviete niečo viac.


Na zdravie!!!